ekszer-blog

A gyöngy vonzereje időtlen és általános. Az írott történelem kezdete

A gyöngy vonzereje időtlen és általános. Az írott történelem kezdete óta a gyöngy az élet, az erény és a szeretet, a bölcsesség és az igazságosság, a lelkiség és a becsület metaforájaként szerepel. Mindig úgy tekintettek rá, mint a legritkább és legértékesebb drágakövek egyikére, amely sajátos szimbolikus jelentőséggel is bír. Dicséretét zengték minden idők nagy költői. Uralkodók gazdagságuk jelképeként gyöngyöt viseltek.A Magyar Szent Koronában is 24 db borsónyi és 204 kisebb gyöngy van.

Egy legenda szerint az antik Istenek könnyeiből keletkeztek. A gyöngyökkel kapcsolatos legkorábbi feljegyzések Kínábó , Indiából és Ceylonról származnak, jóval a rómaiak széles körben ismert gyöngykultusza előtti időkből. A i.e. 1000-ből származó ókori hindu könyv, a Rigveda szerint „Krishna a tenger mélyéről gyöngyöket hozott fel leányának esküvője alkalmából . Évszázadokon át a gyöngyöket a legdrágább ajándéknak tartották. Antonius elkápráztatása céljából Cleopatra egy vagyont érő gyöngyöt oldott fel egy pohár ecetben, amit egy hajtásra kiivott, ezzel bizonyítván mérhetetlen gazdagságát.

A gyöngy mindig hozzátartozott az esküvőkhöz. A menyasszonynak adták és adják főleg édesapák hogy elvigyék a leendő feleség könnyeit. Másrészt összehasonlították a szerelemmel és a házassággal is hiszen a gyöngynek és a házasságnak is ídőre van szüksége hogy valami szép tiszta maradandó alakuljon ki belőle. Az igazgyöngyök egy kagylóban alakultak ki.

Ahogy mozgott a vízben az állat a széléről letört kis darab bekerült a kagyló belsejébe ami nagyon irritálta és ezért körbe vonta egy anyaggal/ konkin/ majd elkezdte képezni a rétegeket egymás után és a legvégén a csodaszép gyöngyházréteg került rá. Maga a gyöngy 83-92% Kálcium Karbonátot és 2-4 % vizet tartalmaz. Érdesség hogy a gyöngytermelők közül néhányan összetörik és megeszik a gyöngyöt mert annyi értékes Kálcium van benne ami jó hatással van az egészségre.

A szépségipar a kozmetikai ipar is felfedezte a gyöngy jótékony hatását. Exluzív krémek testápolók alapanyagát képzi. Mivel vizet tartalmaz mi akik a gyöngyből készült ékszereket értékesítjük vizet teszünk mellé hogy ne száradjanak ki. Itt kitérnék a gyöngy gondozására is. Mivel vízet tartalmaznak nem szabad hagyni kiszáradni, időnként elő kell venni és vízzel áttörölgetni. Ha rendszeresen viseljük akkor nem kell mert a bőrünk kipárolgásától kap annyi nedvességet amire szüksége van .Parfümöt nem szabad ráfújni mert károsítja a felületét.

A gyöngyhalászathoz nagy bátorság tüdőkapacitás és erő kellett hogy felszínre tudják hozni. Ma már ezt nem engedik és ezt a folyamatot a beültetést szakemberek végzik. Az eredmény ugyanaz igazgyöngy képződik csak nincs az ember és a természet kizsákmányolva. A kagylókat is tenyésztik hogy megóvják a tengerek élővilágát. Egy kis érdekesség erről. Mindegy hogy édes vagy sós vizekben tenyésztik a gyöngyöket, a kagylókat édes vizekben szaporítják. Hím és nőnemű kagylókat tesznek a vízbe hogy szaporodjanak.

A kis kagylók születésük után az édesvízben élő halak hátán telepszenek meg. Innen tovább teszik őket mindig nagyobb és nagyobb vízbe míg addig nőnek hogy beültethető nagyságot érjenek el. A beültetés a kagyló ivarszervébe történik, egy kis kagyló darabot tesznek be és egy másik kagylóból egy hám szövet darabot majd összecsukják a kitágított rést és viszik ki a tengerre ahol hálokra akasztva engedik be a ízbe. Akár több évíg is bent hagyják hogy minél szebb nagyobb gyöngy képződjön.

Közben rendszeresen kiveszik letisztítják majd vissza helyezik őket. Gyöngyszüretkor kinyitják a kagylót és kiveszik a gyöngyöket. Utána osztályozzák méret szín nagyság szerint és kezdődhet az ékszer készítés. Persze nem csak tengerekben lehet gyöngyöt termelni hanem édes vizekben folyókban is. Gyöngy fajták széles választéka áll az ötvösök mester emberek rendelkezésére hogy a hölgyeknek álomszép ékszerek készüljenek. Mostanában a férfiak is szeretettel viselik a gyöngyöket leginkább a fekete Tahiti gyöngyből készült nyakláncok karkötők és imafüzérek olvasok a kedveltek.

Gyöngy típusok :
a sósvízi , az édes vízi , a tavi gyöngyök. Tenyésztésük helyek szerint osztályozható.
A Akoya gyöngy Japánban
A Biwa gyöngy Japánban egy hasonló
nevű édesvízi tóban
A Tahiti gyöngy. Tahiti és szigetvilága
Déltengeri gyöngy. Indonéz szigetvilág
Ausztrál gyöngy. Ausztrália vízeiben
Édesvízi gyöngy. Kína Thaiföld Amerika
édesvízi tavai

Értékessége szerint a déltengeri gyöngy a legdrágább. Gyönyörű arany színekben pompázik. Majd az ausztrál gyöngyök követik nagyságuk és vastag gyöngyház rétegük miatt. Az egyik kivételes gyöngy a Tahiti gyöngy. Páratlanul szép feketés színe és nagysága miatt ami elérheti a 14-15 millimétert is. Az Akoya gyöngy a következő aminek a fénye / lüsztere/ messziről felismerhető. Színe a fehértől a rózsaszínig terjed. Mérete a 7-8 millimétertől az egészen kivételes 9-10 mm ig terjed. Álomszép gyöngy.

Nem véletlenül az esküvőkön viselt gyöngysorok legkedveltebb darabja. Esküvőkre alkalomra fellépéseire az Akoya gyöngyből készült ékszerek a legkedveltebbek. A gyöngyhöz gyémántot akár fehéret akár fekete gyémántot helyeznek. Kombinálják a gyöngyöt drága kövekkel zafírral , smaragddal, rubinnal. Az igazán igényes vásárlók részére készülnek ezek az exluzív gyöngyös ékszerek.

Divat a gyöngy örök divat akár a klasszikus akár a modern formákban pompázó drágakövekkel kombinált gyöngy ékszerek. Platinába , sárga fehér és rozé aranyba foglalják. Nagy nevű divatházak előszeretettel használják ruháikhoz kiegészitőjükhöz a gyöngyöt. Mellé pazar gyöngy ékszerek kerülnek. Érték és divat együtt.

Gyöngysor, mint státusszimbólum:
A 20. század második felétől a híres francia divattervező, Coco Chanel (eredeti nevén Gabrielle Chanel), új irányzatot adott a divat világának. Formabontó és egyszerű dizájnjainak hála rövid időn belül a divatvilág királynőjévé vált. Coco volt az első olyan befolyásos nő, aki bemutatta az elegáns és stílusos kétsoros gyöngysort. A hölgyek gyöngysorok viselésével kezdték kifejezni a kiemelkedő társadalmi helyzetüket. Ennek köszönhetően a gyöngysor a női szépség ikonjává vált, és ez máig sem változott.

Ha egy híres ember megjelenik egy társadalmi eseményen biztos hogy gyöngyöt visel mert elegáns egyszerű mutatós nőies .Mindennapi viseletre is alkalmas mert sok ékszer gyűrű fülbevaló nyaklánc kitűző karkötő készül ezüstbe foglalva. Különleges formájú gyöngyökből az ötvösök Design ékszereket készítenek. Világversenyeket rendeznek minden évben az ékszer készítők között a Tahiti gyöngyből készített egyedi különleges kollekció készítésére amit számos alkalommal magyar ékszertervező nyert meg.

A divat ipar is felkapta hiszen a ruhákra sàlakra sapkákra cipőkre szemüvegekre és még papucsokra is műanyagból készült gyöngyöket helyeznek. Vannak jó utánzatok amik megtévesztésig hasonlítanak a valódi gyöngyre. A Swarovski cég is készít gyöngyöket amelyeket hasonló módszerrel készít mint a Mallorca gyöngyöt gyártó cég. Itt a kagylót összetörik és avval borítanak be egy arra alkalmas gömbölyű magot. Ez a különleges gyártási technológiától drága.
A Tekla gyöngy sem természetes de jó minőségű utánzatok.

A gyöngyöknek gyógyító hatásuk is van. A Tenyésztett gyöngy a lelki egyensúly megteremtéséhez kiváló segítség. Gyönyörű mind a természetes mind a színezett fajtái. Nagyon jó stresszoldó, megnyugtatja a lelket. Segíti a sebgyógyulást, csillapítja a vérzési zavarokat és jótékonyan hat a mellékvesékre. Növeli az akaraterőt, segít letisztázni, feldolgozni a régi fájdalmakat és kiválóan alkalmazhatjuk szellemi kimerültség ellen. A gyöngyöket egy speciális cérnára fűzik és a biztonságos viselés érdekében csomózva , egy gyöngy és egy csomó és így tovább amíg
kész nem lesz a sor . Ha elszakad nem futnak szét a szemek.

Gyöngy zárak nagy választéka áll rendelkezésre aranyból ezüstből és antiallergén fémből. A Gyöngyzár esztétikai szempontból is fontos. Egy tökéletes gyöngysorra aranyból készült drágakő berakásos zárat raknak. Brill Köves gyöngyzárak is igen népszerűek. Egy kis remekmű némelyik gyöngy kapocs . Többsoros zárak készülnek modern és klasszikus stílusban . Népszerű még a gyöngysorba fűzött nemesfém csat medál vagy egyedi betét.

A gyöngyöket osztályozzák minél gömbölyűbb minél kevesebb felüteti hiba van rajta és minél szebb a lüsztere vagyis a fényessége annál értékesebb. Certifikátot állítanak ki az eladott gyöngysorról vagy ékszerről. Szerepelni kell rajta az ékszer pontos megnevezése a gyöngy mérete alakja színe származási helye minősége és a gyöngy típusa az eladó pontos adatai és az értékesítés dátuma.

Gyöngy vásárlásánál fontos hogy olyan helyen vásároljunk ahol szakértők pontos korrekt információkkal szolgálnak az ékszerről a kezeléséről .Ma már fontos a tudatos vásárlás hiszen értéket veszünk.