ekszer-blog

Az ékszerek története igazán érdekes

Az ékszerek napjainkban és régebbi időkben is a ruházat kiegészítői voltak, előnyösebb külsőt varázsoltak vele. Nagyon sok feltételezés szolgál alapul annak, hogy melyek voltak a legelső ékszerek a földön. Az ősember is viselt ékszert leginkább az elejtett állatokból és azok csontjaiból készítette és díszként a nyakláncra vagy a fülbevalóra fogak voltak ráakasztva.

Totemként viselték hogy megvédje őket a gonosztól. Krisztus előtt 3000 évvel már viseltek ékszereket de az emberek nem egyformán tehették. Társadalmi hovatartozásuk határozta meg hogy milyen ékszert viselhettek. Az ókorban is előszeretettel viseltek ékszereket a ruházatuk kiegészítőjeként pl nyakláncot fülbevalót karkötőt és fejdíszeket.

Ásatások során több érdekes darab került elő. A mai ember már megnézheti megcsodálhatja ezeket az ékszereket ami korukra nagyon jellemző volt ellentétben a ruházatukkal amik elporladtak. Ezekről csak barlangi rajzokból, kőbe vésett falakról sírhelyekről találunk érdekes információt. Minden népnek meg volt a maga motívuma amit az ékszerekben is megfigyelhetünk.

Szerették az állat motívumokat és a köveket. Az ékszerek alapanyaga az arany volt bár találtak bronzból , ezüstből készített ékszereket is. Ruházatuk kiegészítője volt az őv ami egyrészt összefogta a lenge ruhájukat de anyagi helyzetüktől függően volt feldíszített arannyal drága kövekkel igazgyönggyel. A görögök és az egyiptomiak előszeretettel készítették ékszereiket aranyból mert jól megmunkálható volt megtartotta fényét formáját és értékét.

De nemcsak az egyiptomi nép által maradtak fennt ékszerek. Más keleti népek is használtak motívumokat az ékszereik készítése során. De ezekből jóval kevesebb maradt ránk. Az ókori Görögországban a férfiak nem viselhettek ékszereket. Görögországban a legtöbb ékszer a gyűrű, fülbevaló és melltű volt. Ezek sokszor olyan nagyok voltak, hogy nehézséget okozott a viselésük is.

A görög ékszereket általában állatfejek, levelek és gyümölcsök díszítették. A görög ékszerek valóságos remekműveknek voltak tekinthetőek az akkori időkben. A római ékszerek már nem tekinthetőek annyira sajátosnak. A római népre már nagy hatást gyakorolt abban az időben más keleti népek kultúrája. A keleti népek ékszereit a gazdag gyöngyberakások, borostyándíszek jellemezték. Később a népvándorlás ideje alatt nem igazán foglakoztak a pontos megmunkálással.

Ebben az időben a gazdag aranyból készült ékszerek jelennek meg. Nagyon sok ékszert használtak az akkori Bizánc területén is. Bizáncban kedveltek voltak a nagyon színes és drágaköves ékszerek. Az ékszerek készítésével kialakult egy új szakma.Kis műhelyekben gyártottàk az előkelőségeknek remekműveiket. Egész kis utcácskákat foglaltak el mint pl Prágában ahol meg lehet még napjainkban is nézni az aranyművesek utcáját.

A gyöngy a bronz az ezüst és az arany után kedveltté váltak a drágaköves ékszerek. A gyémántoknak régen és most is óriási kultusza van. Értékes főleg a brilliáns csiszolású gyémánt. A sok lapra csiszolt kő gyönyörűen ragyog. Ritka és igen értékes a színes gyémánt Pl rózsaszín kék fekete. Amelyiknek a színe nem intenzív azt lézerrel kezelik.

Az eljegyzési gyűrűkbe gyémántot foglalnak hiszen ez egy fontos döntés és mi passzolna ehhez jobban mint a gyémánt ami nem karcolódik nem kopik és örökké csillogni fog. Régen a gyűrű aranyból készült de a foglalata ezüst volt. A karikagyűrűt már Egyiptomban is viselték és vastag aranyból készítették. Az esküvő napján veszik fel a párok hiszen a kör a végtelen szimbóluma .

A gyémánt a nők legjobb barátja

mondta Marilyn Monroe erre a különleges drágakőre, amely sokak szerint a legtökéletesebb és legszebb drágakő a világon . Emellett sok sok drágakő áll rendelkezésre a világ minden tájáról. A smaragd a rubin a zafir ha tiszta nincs benne zárvány is nagyon értékes és drága kő. A következő csoport a régebben féldrágakőnek nevezett de most már drágakőnek minősített bányászott kövek.Óriási kultusza van ezeknek a csodaszép köveknek.

Gyógyító hatásuk miatt mint pl az Ametiszt a Rózsakvarc igen népszerű ezért ékszerekbe foglalva vagy csak láncként ,karkötőként felfűzve viselik. Kedvelt még az aqvamrin a berill a citrin a türkiz és felsorolni is nehéz lenne . Könyvek sokasága áll rendelkezésre amiben sok értékes információt találnak a kövek szerelmesei. Külön szakkönyvek csak a kövek gyógyító hatásával foglalkoznak. Igen elterjedt a modern gyógyításban a kövek kristályok használata.

Leírhatatlan hogy különféle korokban milyen csodálatos ékszerek , koronák , fejdíszek, diadémok , jogarok , kardok, fegyverek, készültek igazgyönggyel drágakövekkel. Az ékszer örök csak a forma a díszítése az anyaga változik. Napjainkban is fellelhetők az ékszerekben azok az egyedi motívumok díszítések amik egy egy országra jellemzők. Néhány ezekből. Amerikában nagy kultusza van a hatalmas gyémántokkal ellátott eljegyzési gyűrűknek.

Sok ékszer készül türkizből hiszen a legszebb színű és minőségű köveket ott bányásszák. Az egyik legkülönlegesebb ékszert az indiánok készítették. Folyó ezüstnek hívják ami úgy készült hogy igazi selyem szálra fűztek fel sok apró ezüst hengert ami lehetett 50 vagy 100 sor is. Így a sok apró hengerből álló nyaklánc olyan mint egy folyam innen az elnevezés is. Napjainkban is készül csak már nem selyem szálra fűzik de attól még káprázatos, csillog elbűvölő.

Készül belőle karkötő és fülbevaló is. Ausztráliában bányásszák a legszebb színű Opál köveket így természetes hogy ott az a legnépszerűbb . Opál kőből is sok féle van pl tűzopál, fehér és fekete opál. Igen értékes de vigyázni kell rá mert nem lehet erős hőnek fénynek kitenni ezért néha vízbe kell áztatni hasonlóan az igazgyöngyhöz ami szintén nem jó ha kiszárad 2-3% víztartalma miatt. Lengyelország kincse a borostyán ami megihleti az ötvösöket és különleges egyedi kézzel készített ékszereket készítenek. A csodaszép cseh gránát kő gyönyörű vérvörös színével megihleti a mester embereket.

A Larimár kő kékes tengert idéző színével is népszerű . Attól értékes hogy csak a Dominikai Köztársaság területén található. A helyiek szerint az elsüllyedt Atlantisz maradványaiból maradtak meg ezek a különleges kövek .Sokan gyógyhatásuk miatt viselik ezeket a köveket akár medálba gyűrűbe fülbevalóba foglalva.

Az ezüstöt nemcsak ékszerek alapanyagaként ismerjük hiszen egy olyan nemesfémről van szó ami antibakteriális hatású és képes reakcióba lépni a környezetével. Nem véletlen hogy elődeink evőeszközt készítettek ezüstből . Keresztelőre ezüst kis kanalat, evőeszközt poharat csörgőt adnak a született kisbabáknak éppen az antibakteriális hatása miatt. Ezüst keresztelői ajándék lehet a fényképtartó az első fogtartó dobozka. Ezüst evőeszközt vásárolhatnak azok akik napi szinten is használni szeretnék és akik ünnepek alatt családi rendezvényeken.

A választék nagy 12 stílusú ezüst evőeszköz közül választhatnak a vásárlók akár a lakás stílusához igazodva is Minden használati tárgy kapható ezüstből. Merőkanál tálaló eszközök villa szószos tál , teás és kávés kanál tortaapát és egyéb kiegészítők. Rendelhető 800 as és 925 % es finomságú ezüstből és a mai korhoz igazodva nem kell törölgetni pucolgatni mert ezek már mosogatógépben moshatók. Férfiaknak maradandó ajándék ezüstből kulcstartó , öngyújtógáz , levélbontó kés ,névjegykártya tartó ,toll , ezüst doboz , gyertyatartó ,tálca , pohár, ezüst fénykép tartó , mandzsetta gomb ,nyakkendő csipesz, ezüst óra, óralánc, asztali tolltartó, ezüst pecsét nyomó stb.

Autósoknak utazóknak a Szent Kristófot ábrázoló kulcstartó hiszen Ő az utazók védőszentje. Idősebbeknek betegeknek ezüstből különféle formájú és nagyságú gyógyszeres dobozkák kaphatók hogy magukkal vihessék ha szükségük van rá. Különleges új kitűző kapható
ezüstből amit a kedvelt sorozathős Poirot viselt a hajtókáján és mint az eredetibe vizet lehet tenni egy kis élő virággal .Esküvőre is ezüst tárgyat szokás adni , ezüst képkeretet, ezüst poharakat és tálcát, gyümölcs kosarat. Ezüst képkeretet életfa motívummal ahová a házasulandók és a családtagok fényképeit illeszthetik.

Gyermekek ékszerekből is óriási a választék úgy ezüstből mint aranyból. Igen értékes foglalata a platina de keménysége miatt nehéz feldolgozni. Az acélból készült és bőrrel kombinált ékszerek napjainkban nagyon népszerű alacsony áruk és modern fazonuk miatt. De elképesztő újdonságok készülnek nemesfémből pl fülgyűrű, lábgyűrű, has lánc, bokalánc és női és férfi testékszerek. Ne felejtsük el hogy az ékszereinket tisztítani is kell hogy megőrizze szépségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük